Корисна інформація: СОЛОМА - органічне добриво

СОЛОМА - органічне добриво

image post
  • Опубліковано:

    10 травня 2022, 10:35

Відчутне здорожчання добрив змушує всіх причетних до сільського господарства задуматися чим і  як замістити чи замінити необхідні для рослини елементи живлення.

Багато хто забуває , що солома -це основне джерело органічних добрив. Вона покращує структуру ґрунту, збільшує вміст гумусу бо має значний ізогумусний коефіцієнт, що коливається від 0,1-0,25. Завдяки одній тонні соломи в ґрунті залишається близько 50 кг гумусу. Середня урожайність озимих зернових в Україні складає 3,7-4,6 т/га. Отримання 1 тони зерна дає  близько 400-500 кг соломи, а це майже 1,3-2,1 т соломи з 1 га або  65-100 кг/га гумусу.

Позитивний ефект використання соломи:

  • Солома в змозі замінити гній;
  • Під час розкладу соломи утворюється гумус;
  • Покращується водний баланс. Ґрунт краще промочується, зменшується випаровування вологи;
  • Збільшується вміст корисної мікрофлори;
  • Повне розкладання без залишку;
  • Покращується аерація ґрунту;
  • Додаткове внесення азоту зводить до нуля негативний вплив органічних кислот (оптимальна норма внесення азоту становить 10 кг азоту на кожну тонну соломи);
  • При застосуванні деструкторів стерні пришвидшується процес розкладання та зменшується кількість шкідливих патогенів та бактерій.

Негативний ефект використання соломи:

  • Процес розкладу достатньо довгий, якщо не застосовувати допоміжних заходів;
  • На пожнивних рештках залишається безліч бактерій та грибкових хвороб;
  • Присутня невелика фітотоксична дія на наступну рослину в сівозміні (під час розкладання утворюється органічні кислоти), вона проявляється в затримці росту, хлорозі, зменшується об’єм кореневої системи;
  • Ускладнює обробіток ґрунту при умові якщо солома не подрібнена.

Оптимальна схема заробки соломи:

  1. Під час збирання попередника комбайном доцільно застосувати подрібнювач, який вже вбудований в комбайни більш новіших моделей. Якщо ж вбудованого подрібнювача немає, обробку залишків можна провести за допомогою подрібнювача пожнивних решток
  2. Наступний етап це внесення добрив. Добрива слугуватимуть підживленням і прискорять розклад соломи. Норма внесення добрив становить від 8 до 15 кг азоту на 1т соломи (доцільніше застосовувати амонійний азот, він краще поглинається мікроорганізмами). За можливості можна внести біодеструктори стерні.
  3. Заробку соломи рекомендовано проводити дисками на глибину 5-10 см. Лущення стерні дуже важлива  операція з  підготовки ріллі під посів, яким не варто нехтувати. Якщо пропустити етап заробки і перейти відразу до оранки солома буде дуже повільно розкладатися.
  4. Після активного процесу розкладу необхідно здійснити оранку на глибину 30 см.


Нагадуємо: спалювати солому  заборонено!!!

Єдина умова при якій допускається спалювання стерні і рослинних залишків- це високий вміст кореневих гнилей. Дозвіл на спалювання в такому випадку може надати тільки Державна екологічна інспекція України.

Штраф за самовільне спалювання рослинності чи її залишків становить

3 060,00 – 21 420,00 гривень.

Температура згорання соломи близько 360 °C. При спалюванні соломи, на глибину до 5 см вигорає гумус, що присутній в ґрунті. Вода від поверхні і на глибину до 10 см випаровується.


для більш детальної інформації зателефонуйте нашим спеціалістам:

Тетяна
Тетяна

(098) 227-55-05

Райони:

Кіровоградський, Устинівський, Новгородківський, Світловодський, Олександрійський, Олександрівський, Знам'янський, Петрівський, Долинський, Онуфріївський

Людмила
Людмила

(066) 569-37-44

Добровеличківський, Новоукраїнський, Бобринецький, Компаніївський, Голованівський